Start do sezóny dygrům vyšel

08.10.2019 23:44

SK DRACHKOV – HC Blatná    8:2 (5:0, 2:1, 1:1)

6. 10. 2019

Poslední tým, který ještě nenastoupil k soutěžnímu utkání v okresní soutěži byl letos SK Dygrs Drachkov. Toto čekání skončilo první říjnovou neděli, kdy se dygři postavili proti blatenskému HC. Jednalo se o souboj posledních vítězů s druhým týmem loňského ročníku. Drachkovští se během léta viděli pořádně jednou na ledě, opět tedy vyhrála individuální příprava. Soupeř z Blatné už měl v nohách vítězné derby se Schäferem, i tentokrát se sešel s pouze sedmi hráči do pole, ovšem se známými, hokejově kvalitními tvářemi. Nedalo se tedy čekat nic jednoduchého, zvlášť, když se do branky postavil Peťa Král, určitě jeden z nejlepších gólmanů v soutěži.

Zdá se, že faktor loňské sezóny zabral a docházka dygrů nebude teď velkým problémem. Do utkání nastoupilo 13 hráčů do pole + po 391 dnech se do sestavy vrátil snad doléčený gólman Kopík. Euforii z docházky trochu kalí zranění Marka „Kazana“ Babora, který bude několik týdnů mimo hru. Ani jedna nová akvizice se v dresu SK DD zatím nepředstavila. Premiéru s kapitánským céčkem si pak připsal Jára Stehlík.

Tradiční prvozápasové očekávání, jak na tom dygři budou, vzalo za své hned během první třetiny. Vlastně během prvních minut. Už v sedmnácté vteřině Drachkov vedl. Klasický prohoz mezi Markem Brabcem a Tomášem Křižanem přešel na hůl Standy Kubů, ten prostřelil hostujícího brankáře poprvé a načal svůj velký dygří večírek. Něco málo přes minutu trvalo a bylo to o dvě branky. Dygři zavřeli soupeře v obranném pásmu, kotouč se po několika osách dostal na beky a Víťa Boška s nekompromisní jistotou opět mířil přesně. No a za další minutu už to bylo 3:0 pro Drachkov. Blatná hrála v těžké defenzivě a domácích byl plný led. Láďa Vastl dostal prostor na modré, našel najíždějícího Standu Kubů a ten se podruhé v zápase nemýlil. Krátce na to si šel sednout na tresou lavici Kuba Poláček, domácí obrana toho Blatné moc nedovolila a přesilovka hostí tak zůstala nevyužita. Hokej měl náboj, ale přeci jen více ze hry měli drachkovští. Ti zasypávali soupeře střelami ze všech pozic a na začátku jedenácté minuty udeřili počtvrté. A nebyl to nikdo jiný než Standa Kubů. Z jeho hokejky prýštily střely jako léčivý pramínek v Mariánských lázních. Takový nástup se úplně nečekal, a to ještě Brabčák, který asistoval Standovi u čtvrté trefy sám do přestávky ještě jednu přidal a stanovil skóre první třetiny na 5:0 pro Dygrs!

Stejně jako se vlétlo do utkání, tak se pokračovalo ve druhé části. Hned z první útočné akce opět zaúřadovala první lajna. Mára Brabec zavezl kotouč na kruhy, příčným pasem nabil Standovi Kubů a ten z první pálil. Jeho projektil hlasitě orazítkoval snad všechny tři tyče a na světelné tabuli zářil stav 6:0. Standa si pak dokonale užíval hlaholu fanoušků a fanynek, které ho zasypali zbytky svých oděvů (protože čepice létali už při hattricku). Prostě mu to na úvod nevídaně sedlo. Hrálo se ale dál a Blatná pomalu začínala úřadovat, když se několikrát nebezpečně prosmýkla až před branku domácích. Loch si pak vybral svou chvilku slávy kousek po polovině utkání. Při zákroku si srazil puk po lajně lapačka, rameno, vyrážečka do vlastní brány (kopýtko) – 6:1. Třebaže dygři po šestém gólu polevili, našli okamžitou odpověď i na první blatenskou trefu. Dan Diviš vybídl Peťu Kuncipála, který navýšil vedení SK DD na 7:1. Po jeho přesném vinglíku všichni fans tekli jako čaroděj Mrakomor, když ho propíchli v pohádce. Několik dalších šancí na obou stranách zůstalo nevyužito a hra překlenula až do třetí třetiny.

V ní padly dvě branky, po jedné na každé straně. Blatná, která měla v poslední třetině asi nejvíc příležitostí ke skórování využila pouze přečíslení 3 na 1 a pohodlně korigovala skóre do prázdné branky. Poslední slovo si vzal sniper loňského ročníku Dan Diviš. Půl minuty před závěrečnou sirénou obral na středové čáře soupeře o kotouč, nahodil vyšší rychlostní stupeň a v konfrontaci s hostujícím gólmanem nezaváhal.

Konečné skóre 8:2 nad Blatnou je tedy povzbudivé, ale určitě jej nelze přeceňovat. Soupeř byl sice ve slušném složení, pořád však se sedmi hráči do hry. Drachkovu se velmi povedla první třetina, která víceméně dala ráz zbytku zápasu.

Dygry hned v následujícím kole čeká jedna z nejtěžších zkoušek. Družstvo Protivína zatím drtí všechny soupeře, a tak do takového zápasu nelze jít s nějakou jasnou vizí. Rozhodně budeme chtít dát gól (to se nám proti Protivínu nepovedlo dlouho), dostat jich co nejméně a třeba uloupit nějaký ten bodík (to se nám proti Protivínu nepovedlo ještě déle). Ale co, uvidíme…

 

Zajímavé momenty: Krásné branky + neúnavný Standa Kubů a jeho 4 fíky… Výborná úvodní třetina… Návrat Locha do brankoviště…

Branky a asistence Dygrs: 00:17 Kubů (Brabec, Křižan), 01:29 Boška (Vastl, Poláček), 03:30 Kubů (Vastl), 10:04 Kubů (Brabec), 13:26 Brabec (Stehlík), 15:31 Kubů (Brabec), 26:20 Kuncipál (Diviš), 44:32 Diviš (bez asistence)

Vyloučení: 03:51 Poláček (2´- podražení)

Sestava SK DD: Kopenec - Rataj, Stehlík, Boška, Vastl – Křižan, Brabec, Kubů, Poláček, Diviš, Kuncipál, Beneš, Huňáček, Kuštán