Orlís si tentokrát zobáčky nenacpali

11.03.2018 09:13

HC Eagles - SK DRACHKOV  3:4 (1:4, 1:0, 1:0)

10.3.2018

První březnová sobota znamenala u dygřích fanoušků další radost v podobě zápasu jejich oblíbeného týmu. Tentokrát Drachkov zavítal na led HC Eagles. Orli měli v několika posledních kolech velké problémy se sestavou, ale k utkání 16. kola nastoupili ve slušném složení.

U dygrů to bylo s docházkou dokonce ještě lepší. Třebaže chyběli se zraněním bojující Mára Brabec, maďarským gulášem přecpaný Kazan nebo třeba regenerující se Řezňa s dovolenkujícím se Jardou Stehlíkem, do zápasu naskočilo třináct plus jeden dygr. Velmi potěšil návrat Martina Jánského, který po dlouhodobém zranění ukázal, že neztratil nic z obranných dovedností. Dále se v sestavě ukázal také třeba Láďa Šebesta a pak…

Drachkovští fanoušci jistě prominou, ale jisté okolnosti nedovolili, aby organizace Dygrs vypustila na svět ještě před zápasem samotným jednu super mega bombu. A tou je příchod nového hráče. Drachkovské řady posílil Jakub Poláček (neplést si s podobným Voráček). Hráč se zkušenostmi ze zámoří, hokejovou jiskrou a leopardí bojovností. S dygry se po lehké desetileté herní pauze domluvil do konce sezóny, s možností opce. Srdečně jej vítáme a věříme, že se mu v dygřím společenství bude líbit a hlavně dařit. Ale zpět k zápasu s orlíky…

První minuty byly poměrně ostré a již po dvaceti vteřinách získali dygři možnost přesilové hry. Zase a znovu – hra v pěti proti čtyřem je velký, opravdu velký problém. Po minutě přesilovky ujeli domácí do brejku dva na jednoho a s ledovým klidem otevřeli po rychlé kombinaci skóre zápasu. Poté se hra přelévala ze strany na stranu, než se dočkali také dygři. Kdo pamatuje památnou trefu Karla Rachůnka v semifinále mistrovství světa 2010 proti Švédsku, ten si může udělat krásný obrázek o vyrovnávací trefě Pavla Rataje. Velký kus práce odvedl Standa Kubů, který vydoloval puk v rohu kluziště, zpoza branky pak poslal kotouč na kruhy a Rattyho plutoniová pumelice z první málem prorvala síťku ve vinglu branky Eagles. Nebýt zmíněné sítě, prošel by puk mantinelem, stěnou stadionu, přeletěl by řeku Otavu, poté cirkusplac a zastavil by se až o gumové čínské nudle v restauraci Hvězda. Taková to byla šleha. Orli, zvyklí na střemhlavý let, příliš šokovaně nevypadali a před Lochem několikrát nebezpečně zahrozili. Když nevyužili ani tutovky, přišel další čas pro dygry. Ti zlepšili bruslení a zatlačili opeřeného soupeře do obrany. Přes slibnou útočnou snahu se ale stav neměnil. Až v minutě dvanácté naskočil na led Ondra Kuncl. Ten si nejprve v leže vyzkoušel kraula na ledové ploše (při snaze dosáhnout na vyraženou hokejku), aby se po pár vteřinách dostal k černému placáčku a rozvlnil síť v orlím hnízdečku podruhé. Nepobídl ho nikdo jiný, než čerstvá akvizice v týmu hostí Kuba Poláček, jenž si tak připsal první kanadský bodík v novém působišti. Oba borci tím rozpoutali zběsilou dygří tříminutovku. Za necelou minutu se před domácím brankovištěm nejlépe zorientoval nastávající ženich Huňas a na tlapku průbežného stavu utkání navlékl třetí zlatý prstýnek – 1:3. Neuběhly ani dvě minutky a bylo to o tři branky. Do puku se po další útočné akci opřel budoucí klubový mecenáš Pavouk, který využil příhru v poslední době produktivního Benyho. V závěru třetiny ještě zahrozili domácí, nadějné skóre však zůstalo nezměněno.

Možná až moc brzy začali dygři spekulovat o výsledku. Ve druhé části Eagles přidali na obrátkách, své šance naštěstí neproměňovali. Až na jednu. Domácí sniper si bleskově nabruslil do obraného pásma Drachkova, najel mezi kruhy a modrou čáru, odkud krásnou, rychlou a přesnou střelou k tyči snížil na 2:4. Hra působila vyrovnaně, obě družsva měla po několika příležitostech, přesto dygři do poslední části hry odcházeli s vedením o dvě branky.

Poslední pasáž zápasu se nesla v duchu kanadského hokeje. Značně se přitvrdilo, na což vůbec nezareagovali rozhodčí a hra se trochu zvrhla. Nejprve šel předčasně do sprch Ládík Šebesta za kolenotoč a o pár minut později jej následoval jeden z domácích borců za faul na Šebíka. Přibylo nervozity a trestů. Všechna dygří vyloučení přišla právě ve třetím úseku utkání. To nakonec lépe vyhovovalo domácím orlům, kteří se v jedné z přesilovek přeci jen dočkali snížení na rozdíl jediného gólu. Dvojitá teč střely od modré skončila v levém horním rohu dygřího svatostánku. A drama bylo na světě. Hostům se nedařilo vsítit pojišťovací zásah, a tak nezbývalo nic jiného, než po zbytek času ubránit své hájemství. Obrana v posledních týdnech šlape a orli měli se svými nálety značné problémy. Když pak Kuba Poláček v závěru efektivně oškubal před Lochem osamoceného Eagla o puk, bylo jasné, že už to dygři umelou.

Vyrovnaný zápas tedy lépe zvládli drachkovští a díky dvěma bodíkům přeskočili svého soupeře v tabulce. Boj o 5. až 10. místo je extrémně našlapaný a bodové rozdíly jsou opravdu minimální. V dalším kole se SK DD utkají s HC Ales, zatím nejlepším týmem výše uvedené skupiny.

Na úplný konec nelze opomenout další přínos drachkovského skauta Paula Rattyho, jehož extrémně plodné rekrutské období přineslo po Járovi Stehlíkovi další zvučnou posilu do organizace SK DD.

Branky a asistence Dygrs: 06:35 Rataj (Kubů), 11:12 Kuncl (Poláček), 12:03 Huňáček (bez asistence), 13:55 Křižan (Beneš)

Vyloučení: 32:07 Šebesta L. (5´+KO - faul kolenem), 34:40 Staněk (2´- hrubost), 38:26 Kubů (2´- hákování) 

Sestava SK DD: Kopenec – Rataj, Vastl, Beneš, Šebesta M., Šebesta L., Jánský - Křižan, Kubů, Huňáček, Sládek, Staněk, Kuncl, Poláček